Alle som er glade for vin ved også, at vinen smager bedst, hvis vinen har den helt rigtige temperatur, og hvis vinen er opbevaret korrekt i et vinkøleskab.
Hvis vinen ikke bliver opbevaret korrekt, kan vinen risikere at mugne, eller vinen kan smage af råd. Det er også vigtigt at have fokus på vinens temperatur, fordi smagen kan ødelægges, hvis vinen ikke opbevares rigtigt. Derfor er det vigtigt, at temperaturen på vinen, og dermed vinkøleskabet oprettes ganske langsomt. Hvis din vin f.eks. har været udsat for en hurtigt nedkøling eller opvarmning, så kan det have negative betydning for vinens efterfølgende smag.
Opbevaring af vin
For at sikre at vinen beholder den bedste smag og længste holdbarhed, er det bedste man kan gøre, at opbevare vinen, i et mørkt og køligt vinkøleskab. Mange opbevarer deres vin i en stue, og det er derfor svært at holde vinens temperatur på den anbefalende temperatur på 10-12 grader.
Grunden til vin skal opbevares i mørke rum er for at undgå sollys direkte på flaskerne. Sollys har en dårlig og dermed skadelig indvirkning på vinens holdbarhed. Vinkøleskabe har specielt UV glas, hvilket gør at sollys ikke rammer flaskerne inde i vin køleskabet.
Korrekt vin temperatur
Vinen smager bedst, når den har den rigtige temperatur. En rødvin har ikke en god smag, hvis den er for kold, og en hvidvin er altid bedst, når den ikke er varm. Det mest optimale for vinens holdbarhed er, at vinkøleskabet har en konstant temperatur. Nogle siger dog, at en temperatur på 15 grader er det optimale, hvilket også er grunden til, at flere vinkøleskabe har denne temperatur indstilling, når du køber vinkøleskabet. Derfor er det bedste, du kan gøre at sætte dig ind i, hvad der er bedst for den vin, du har købt.
I vinkøleskabe med dobbelt dør, samt dobbelt opbevarings rum, er det muligt at der kan være forskellige temperatur i vinkøleskabet på samme tid. Dette er med til at gøre opbevaringen af vin mere fleksibel, og du kan på den måde også opbevare flere forskellige typer af vin på en gang i det samme vinkøleskab.
I forhold til den rigtige temperatur på vin er det værd at huske på, at vinens smags nuancer bliver mindre, jo koldere vinens temperatur er. Omvendt kan det også siges, at hvis en vin er varmere end 20 grader, så kan vinens dufte samt indholdet af alkohol forsvinde. En tommelfingerregel siger, at jo yngre en vin er, jo koldere skal den være ved servering. Det siges også, at jo ældre en vin er, jo varmere skal den være, når den skal drikkes. En ting som er værd at huske er, at en vinens temperatur skal være ca. 1-2 grader lavere end den anbefalende. Grunden hertil er, at vin hurtigt får en højere temperatur, når det bliver hældt op i et glas.
For at opnå den bedste temperatur på vin, er det bedst, at hvidvin altid bliver afkølet langsomt i et vinkøleskab. Det anbefales ikke, at hvidvin køles ned i fryseren, da det kan være med til at fjerne smagsstofferne. For rødvin er det samme mere eller mindre gældende, da rødvinens temperatur skal opvarmes langsomt i vinkøleskabet.
For at give et mere overblik over, hvilken temperatur en vin skal have, kan det nævnes, at lette hvide og mousserende vine skal have en temperatur på 8-9 grader. De tungere hvide og mousserede vine som f.eks. champagne smager bedst ved en temperatur på 10-11 grader. Fyldige hvidvinde, årgangs champagner samt de bedste dessertvine skal have en temperatur på 12-13 grader. De yngre og mere lette rødvin smager bedst ved en temperatur på 14-15 grader, og de lidt ældre og mere indholdsrige rødvine smager bedst ved en temperatur på 16-17 grader. De mest tunge, fyldige, moderne og dermed ældste vine smager bedst, hvis de har en temperatur på 18-19 grader. Disse optimale temperature kan nemt indstilles med et IndelB vinkøleskab, uafhængigt hvilken model som vælges. Se vores udvalg af vinkøleskabe modeller her